Založ si blog

Čím väčšia automatizácia a robotizácia firiem, tým ide menej peňazí pre zdravotníctvo

Predstavte si taký extrém,, že určitá firma disponuje s takou automatizáciou a robotizáciou svojich prevádzok, že nemusí mať žiadneho  zamestnanca. Tým pádom neodvádza ani zamestnanec, ani zamestnávate žiadny, nulový  odvod so zdravotnej poisťovne, čo je absurdné.. Keď nie takým, ale podobným situáciám v budúcnosti bude dochádzať. Už  teraz sa to začína prejavovať. Len sa pozrite ako vo firme volkswagen  pracuje množstvo robotov a čím ďalej, tým viac sa tento systém rozširuje.

Málo prezieraví ekonómovia, dokonca s ekonomického ústavu INNES, aj zo slovenskej  akadémie vied (SAV) absolútne nad touto problematikou nerozmýšľajú, len doslova kecajú v televízii a nariekajú o  tom, že v budúcnosti nebude kto robiť na dôchodky. Je  absurdné, že na ministerstvách a v týchto ústavoch  máme také zastaralé myslenie. Tento problém, preto, že už existuje mal sa respektíve už teraz riešiť nejaký systém, ktorý by nahradil  toto zastaralé ponímanie o tvorbe prostriedkov pre zdravotníctvo i dôchodkový systém. Preto čím ďalej, tým do sociálnej poisťovne ide mennej a menej prostriedkov a zodpovední pracovníci s tým nevedia poradiť.

Doporučujem taký systém, aby výška odvodov do sociálnej poisťovne bola stanovená nie na počet zamestnancov a výšky ich príjmov, ale aby sa výpočet odvíjal od výšky zisku príslušnej ziskovej organizácie a u ostatných firiem a inštitúcií by sa riešil zo štátneho rozpočtu podľa rozsahu príjmov všetkých zamestnancov neziskových organizácií, ktorým prispieva na výpaly štát. Separátne riešiť živnostníkov a ďalšie podobné druhy pracovných činností. To by potrebovalo podrobnú analýzu a musí sa to začať od príslušného ministerstva práce. Vyriešenie tohto problému by znamenalo konečne dostatok prostriedkov v sociálnej poisťovni i pre úkony lekárov, a žiadne presuny operácií, lebo poisťovne neposkytujú dostatok prostriedkov v súčasnosti ani pre zdravotníctvo, ani pre dôchodcov.

Mimo iného to, čo vymyslel bývalý minister práce Krajniak, to iba v rozprávke to takto chodí, ale v skutočnosti je to maximálne diskriminačný systém, lebo množstvo seniorov deti už nemá z rôznych dôvodov. množstvo detí pracujú v zahraničí (len cca v Rakúsku, Nemecku a ostatných štátoch EU i po svete pracuje cca 400 tisíc pracujúcich deti tunajších rodičov. Mnohým deti zomreli, iní deti vôbec nemali a na tento systém najviac doplatili chudobní rodičia. Bohatí vyšli na tom najlepšie, atď. To si „premúdry“  Krajniak  nevedel uvedomiť? Lenže spracoval ostatných hlupákov bývalých poslancov, ktorý tento diskriminačný systém odsúhlasili.  .

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.