Založ si blog

Zhumpľované poľnohospodárstvo vďaka rozporu medzi súkromnými vlastníkmi a potrebou štátu

Za bývalého režimu, čiže za socializmu  Československo bolo sebestačné v potravinách, ešte časť bola aj exportovaná do zahraničia. Prečo to tak bolo a prečo teraz za kapitalizmu na Slovensku dovážame vyše 60 % potravin zo zahraničia? Dokonca dovážame aj zeleninu, mlieko, maslo  takmer všetky poľnohospodárske plodiny, včítane napríklad ovocia, keď sme niekedy mali dostatok a teraz aj jablka , slivky, hrušky dovážame. Dokonca Slovensko je zemiakárska oblasť a aj  tieto dovážame či z Francúzska  , Poľska a podobne. Znižujeme stavy dobytka  i ošípaných a preto dovážame okrem mlieka i hovädzie i bravčové mäso. Tým nielenže zbytočne platíme zahraničným podnikateľom, ale veľmi sa znížil počet zamestnancov v poľnohospodárstve i potravinárskom priemysle.

Príčin je niekoľko.

– Po prvé naši hlupáci politici zlikvidovali naše prosperujúce družstvá a kvôli reštitúciam sa rozdrobila poľnohospodárska pôda a zrušila sa  družsetvná veľkovýroba. tak ako potravinárstvo a tiež aj priemyselné podniky.

– Mimo toho dovolili sme obhospodarovať slovenskú pôdu cudzincom ako z Holandska,  Dánska, Taliánska, ktorí pôdu prenajímajú. Títo pestujú na slovenskej pôde  monokultúry ako repku, slnečnicu a pšenicu, kde si sľubujú dobre zisky, ale potreby slovenského štátu ich nezaujímajú.Tento rozpor medzi potrebami štátu a súkromnými podnikateľmi je nežiadúci a nepestujú pri tom zeleninu a ostatných plodín ako krmív pre hovädzí dobytok, čo viedlo k zníženiu ich stavov..Súkromní podnikatelia  potrebujú iba zisk a na štáte im nezáleží.

– Za ďalšie, z EU nedostáva slovenské poľnohopodárstvo  v porovnaní s inými štátmi oveľa menej podpory a preto výrobcovia potravín majú vysoké náklady.

–  nie menej dôležité je to, že supermarkety ako Kaufland, TESCO, Billa, Lidl a podobne , ktoré sú v rukách zahraničných kapitalistov, si zabezpečujú  iba pre dosahovanie ziskov a na slovenských občanoch im nezáleží. Dovážajú potraviny najhoršej kvality, a pri tom za premrštené ceny podľa toho, kde sú pre nich najlacnejšie kvôli zisku.

Je potrebné si zobrať vzor ako to bolo za socializmu, inak tento marazmus v poľnohospodárstve bude neustále.

Pozrite sa, ten marazmus je aj v zdravotníctve, školstve, v eneretike i v celom hospodárstve, .

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.