Založ si blog

Verejné obstarávanie, brzda rozvoja Slovenska

Akákoľvek výstavba, či nákup nejakého zariadenia, alebo drobného prostriedku na Slovensku znamená nekonečný proces. Od návrhu na špecifikáciu, cez verejné obstarávanie, cez určovanie realizátora, rôzne odvolávačky atď, len po začatie realizácie trvá nekonečne dlho, možno počítať na roky. Pokiaľ sa akcia zrealizuje, je to nekonečnosť. Tak pokračuje slimačím tempom akýkoľvek rozvoj v našom štáte. Príčinou je predovšetkým systém vzťahov, ktorý je odvodený od existujúcich vzťahov medzi štátom a realizátormi štátnych zákaziek súkromným sektorom.
Občanom Slovenska je to absolútne jedno, či výstavbu, alebo obstaranie akéhokoľvek zariadenia uskutočni tá či oná firma,ktorú vlastní Jožo, alebo Mišo, hlavná vec, aby realizácia trvala čo najkratšie obdobie, čo je hlavný cieľ v rozvoji Slovenska. Pôvodom všetkého zla, je nesúlad vzťahov medzi potrebami štátu a súkromným sektorom. Preto politici- tvorcovia zákonov vymysleli tak zložitý proces a zákony, ktoré sú hlavnou brzdou rozvoja štátu. Nestačí urobiť iba niektoré drobné úpravy, aby sa nepovedalo, ale treba tento systém zmeniť od základu. Naši politici kopírujú nejaké príklady zo západných štátov Európy, Južnej Ameriky a podobne, nie aby sami vymysleli nejaký vhodný systém.
Treba sa pozrieť napríklad do Číny, kde posledne v čase KOVIDU dokázali vybudovať nemocnicu na 2 mesiace. Mimo iného rôzna výstavba v Číne sa uberá raketovým spôsobom. No naši hlúpi politici si nemôžu brať z Číny príklad, nakoľko po vzoru USA Čínu berú ako nejakého nepriateľa.
No keď sa pozrieme na systém za bývalej Československej republiky za socializmu, tak nepotrebujeme ďaleko chodiť pre rozumy, lebo sme to mali u nás doma. Žiadne verejné obstarávanie a nejaké transparentnosti z obavy, že niekto zbohatne, jednoducho bola stavba pridelená priamo firme na realizáciu a makalo sa. Za krátky čas bolo vybudovaných množstvo stavieb, od elektrárni, elektrifikácie a plynofikácie Slovenska, výstavby závodov, priehrad a v neposlednej miere aj výstavba škôl, detských jaslí a bytov po celom Slovensku. To bola podstatná prednosť pred súčasným systémom terajšieho kapitalizmu.
Uvediem pre príklad výstavbu bytov.
R o k y Počet bytov
1951 – 55 115 248
1956 – 60 181 985
1961 – 65 246 215
1966 – 70 279 463
1971 – 75 406 055
1975 – 80 415 250
1981 – 85 305 528
1986 – 90 246 447
Spolu za roky 1951 až 1990 za obdobie socialistického Československa to bolo 2 196 191 bytov. No všetko bez nejakého hlúpeho verejného obstarávania.
Ako vidíte, množstvo peňazí v minulom režime bolo vynakladaných na bytovú výstavbu, aby ste mali teraz kde bývať a nie na nákup banánov, čo teraz hlupáci kritizujú. V dnešnom kapitalistickom Slovensku sa strane „Sme rodina (Kollárovcom)“ sa za rok nepodarilo vybudovať ani jeden byt, akože sľúbili iba 25 tis. ročne. Sú to obrovské rozdiely, čo poviete? Je potrebné čím skôr zrušiť verejné obstarávanie tak ako je to dané dnešným nedomyslenými zákonmi a rozvoj výstavby na Slovensku bude napredovať oveľa rýchlejšie. Ďakujem za názory.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.