Založ si blog

Dnešné deti prosili – babička hovor ako to bolo, keď si bola mladá

Babička posadila svoje vnúčatá okolo seba a začala:
Keď som sa narodila, moji rodičia bývali v štátnom byte, kde platili nájom 70 korún (2,50 eur )mesačne. Žiadny fond opráv sa neplatil, všetko sa hradilo z mestských prostriedkov. Jasle, škôlku, strednú a vysokú školu som mala zdarma. A že som sa dobre učila, na strednej škole som dostávala 300 korún a na vysokej škole 500 korún mesačne. Pekné čižmičky stáli 190 korún(6.30 eur), zimná bunda 250 korún (8.50 eur). Vstupné do kina 3 koruny(10 centov) a do divadla 15 korún (50 centov). Pobyt v letnom tábore s celým zabezpečením, aj s výletom stál 200 korún (7 eur).
Chodila som do pionierskeho domu na viaceré krúžky,- výtvarný, turistický, spevácky, divadelný, kde sme sa mohli vyžívať zdarma a rodičia mali istotu, že je o nás postarané. Keď som skončila vysokú školu, mala som viaceré ponuky si vybrať kam nastúpim do práce. Rodičia mali istotu, že mali stabilnú prácu a pravidelný príjem. Nikdy sa nestalo, že by nemali na čas výplatu. alebo že by ich prepustili, alebo nenašli inú prácu. Do svojich 35 rokov som sa nestretla s bezdomovcom,(až v roku 1990 po zmene režimu). Keď niekto nepracoval 3 dni, zatvorili ho ako príživníka. Keď niekto ako opilec vyvádzal, bol zaistený do záchytky, za čo musel zaplatiť.
V nemocnici, ani v lekárni za lieky sme neplatili, iba 1 korunu (3 centy) za recept. V obchodoch sme mali všetko čo sme potrebovali a potraviny i detský tovar bol dotovaný štátom. Za 1 korunu(3 centy) boli 3 rožky, alebo za 3 koruny( 10 centov) 1 liter mlieka, na ktorom bola usadená centimetrová smotana, bez konzervantov. Maslo stálo 10 korún(35 centov) a za 100 korún(3.50 centov som urobila nákup na 3 dní pre štvorčlennú rodinu. Knihy stáli 20 korún. Za smetí sme neplatili nič, mesto pratalo zdarma. Nikdy som v ten čas nepočula slovo bezdomovec, exekútor, nútená aukcia, či bankou odobraný dom.
Náš dom sme so postavili za 300 000 korún (10 000 eur), na čo sme dostali novomanželskú bezúročnú pôžičku 30 000 korún. Za každé narodené dieťa sa znížil dĺh o niekoľko tisíc korún a dostali sme pôrodné, za ktoré sa kúpila pre dieťa výbava.
Po 8 hodinovej pracovnej dobe sme vybrali deti zo škôlky a mali sme celé popoludnie pre seba. Na dovolenku sme chodili cez ROH Revolučné odborové hnutie, ktoré dotovalo časť dovolenky. Tak napríklad na 3 dni v kúpeľnom hoteli za 2 dospelé a 2 deti s plnou penziou sa platilo 270 korún (10 eur). Vždy sme mali dosť na stravu, štúdium , dovolenky, oslavu sviatkov, narodenín, výlety a podobne. Na poli sme pestovali všetko, nikdy sa nič nestratilo nikdy nebolo treba oplotenie. Doma sme zamykali iba na noc a cez deň bolo otvorené, keby náhodou susedia potrebovali niečo pomôcť. Navzájom si susedia pomáhali v rôznych veciach. Ľudia sa nesúdili pre majetky, bol to spokojný život.
Je teraz nová doba a ja rada o tom rozprávam deťom, ktoré to nechcú veriť, vidia ako rozprávku, napriek tomu, že to bola pred časom ozajstná skutočnosť.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.