Založ si blog

Ťažký život v kapitalizme za prvej ČSR

Tak ako štát sa nevedel postarať o rozvoj Východného Slovenska za prvej ČSR, tak tomu bolo aj za prvého Slovenského štátu, tak tomu je aj v súčasnom novodobom kapitalizme na Slovensku. Jediný rozvoj Východné Slovensko zažilo za socializmu počas industrializácie Slovenska, kde takmer v každej dedine bola nejaká fabrika, alebo závod.
Predstavujem vám autentickú spoveď jednej životom skúšanej ženy, ktorá sa narodila 20 km od mesta Humenné v roku 1919. Bolo nás 9 detí, no vzhľadom na žiadnu lekársku starostlivosť 3 deti zomreli. Boli sme veľmi chudobní, z malých poličiek sa nedalo vyžiť, tak deti sa rozišli do bohatších rodín ako slúžky a sluhovia. Nemali sme niekedy ani na chlieb. Mali sme veľkú radosť, keď sme zomleli zrno na kamennom mlynčeku ako otruby a doma sme si upiekli. Inokedy sme jedli „sciranku“ (drobky z cesta) zavarenú vo vode. Do svojich 12. rokov som nevedela čo je to topánka. Chodili sme bosí. Keď nám niekto z dediny priniesol mlieko, navarili sme zemiaky a s kyslým mliekom sme to pojedli. Keď sme robili domček z „valkov“ (nepálené tehly z hliny), tak ja ako malé dievča som miesila nohami hlinu a robila som tehly. Dlážku sme urobili z hliny miešanej s kravským hnojom. Do mesta Humenného sme chodili pešo tých 20 km. 12 ročný brat išiel robiť za pomocníka k židovi pekárovi, kde roznášal po meste rohliky a kričal: „kupujte kiflíky“. Vtedy rožok stal 10 halierov. Sestra opatrovala od pása nevládneho veterána z vojny, za ktorého sa potom vydala. Ako invalidovi mu povolili postaviť drevenú búdku na železničnej stanici, kde predával alkohol, pivo a nejaké jedenie. Ja som občas tam pomáhala a z toho sme žili. Vydala som sa za muža, ktorý s chlapmi nosil drevo do vagónov. Chodili do lesa, rúbali a kresali s „plankáčom“ na dlhé trámy. U žida sme si prenajali jednu miestnosť na bývanie a tak sme žili a treli biedu. Boli to kruté časy, lebo na Východe roboty nebolo. Ožili sme až za socializmu, keď som sa zamestnala v reštaurácii a manžel v Chemku Strážske, neskôr v Humennom. Nasťahovali sme sa do troj izbového podnikového bytu a začali sme žiť ako ľudia. Až vtedy som sa cítila ako človek.
Teraz ľudia z Východu sú podnájomníkmi Slovenska. No darmo je to zase len kapitalizmus, ktorý vytvára chudobu ako pred časom, keď mnohí ľudia bývajú v prehnitých domoch, nemajú tečúcu teplú vodu a niekedy nemajú v zime ani čím kúriť. Trpia najmä deti, no vláda a politici z Bratislavy na to kašlú. Hlavná vec, že oni žijú v luxuse.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?