Založ si blog

Čo je to mzda za prácu

Zamestnaný pracujúci človek, v nejakej firme vynakladá určité penzum svojej práce, ktorú vkladá do hodnoty príslušného hotového produktu, prinášajúci určité hodnoty pre príslušnú firmu. Každá práca má určitú hodnou, alebo cenu. Za prácu je oceňovaný pracovník mzdou. Túto mzdu v súčasnom systéme riadenia politici, majitelia firiem a rôzni riadiaci pracovníci nazývajú cenu za prácu, za ktorú pracovník je oceňovaný. Je to však veľký omyl!!!
Príslušný pracovník – zamestnanec však nedostáva úplnú hodnotu za svoju prácu. Časť hodnoty práce ide majiteľovi firmy vo forme jeho zisku. Je to tzv. nadhodnota, ktorú majiteľ firmy si privlastňuje ako časť práce svojich zamestnancov. Preto mzda, ktorú pracovník – zamestnanec dostane, nie je to cena za prácu, ale nazýva sa to v skutočnosti cena za pracovnú silu. Keby dostal cenu za prácu, nemal by majiteľ firmy žiadny zisk. Lebo jeho materiál, ktorý do výroby vložil, bez práce by bol materiál mŕtvy a nebol by prebiehal žiadny výrobný, čiže zhodnocovací proces. Čím majiteľ dosahuje vyšší zisk, tým viacej hodnoty práce si privlastňuje na úkor vyplácanej mzdy pracovníkom. Žiadny majiteľ firmy sa nikdy nedelí spravodlivo s pracovníkmi o mzdy vo vzťahu k zisku. Rozhoduje o výsledku firmy sám, snaží sa o zvyšovanie svojho zisku na úkor miezd, preto nikdy nemá majiteľ záujem na zvyšovaní miezd svojich zamestnancov. Ten tlak na majiteľov sa deje iba prostredníctvom odborov, poťažne zákonmi napr. o minimálnej mzde na úrovni štátu. Ako príklad som už uviedol článok o madam Loreál (francúzsku firmu), kde si prisvojovala takú hodnotu vo forme zisku, ktorá bola vyššia 10 násobne, ako mzdy jej tisíc zamestnancov. Tomu sa v kapitalizme hovorí vykorisťovanie človeka človekom. V kapitalizme sa zámerne udržuje vždy v každom štáte určité percento nezamestnanosti preto zamestnanci sa boja, že o prácu prídu, tak nechajú sa vykorisťovať. Pokiaľ pracovník sa ohradí proti zámerom majiteľa, tak po momentom letí zo zamestnania. Toto je drastický systém kapitalizmu.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.