Založ si blog

Vláda a deň Rómov

Veľké gestá, rôzne sľuby, a mlátenie prázdnej slamy na brífingu predstaviteľov vlády a rómskych zastúpení dňa 8.4.2021 . Pokiaľ ste sledovali tú jalovú diskusiu nič nového ste sa nedozvedeli, ako sa bude riešiť rómska otázka. Samozrejme zase ide len o peniaze, ktoré nič nevyriešia, iba predĺžia ten existujúci marazmus. Ale ako pozdvihnúť kultúrnu, ekonomickú a sociálnu úroveň vyše 500 tisíc rómskych občanov na Slovensku nemá z tých politikov nikto ani potuchy. Každý vie, že Rómovia vo svojich gétach žijú a chovajú sa ako kmene v Brazílskych pralesoch pred dvoma storočiami.
Po roku 1989, t j. po nastolení kapitalizmu na Slovensku rómske usadlostí vyzerajú nielen horšie, ale omnoho horšie ako za čias socializmu. Z takej osady s 1600 obyvateľmi pracujú možno desiati. T. j. z 500 000 rómskych občanov na Slovensku pracuje možno jedno promile. Toto je výsledok novodobej politiky zamestnanosti v našom štáte. Skôr si vyberú majitelia firiem pracujúcich z iných štátov, ako z rómskych osád.
Podotýkam, že za socializmu musel každý zdravý Róm pracovať, to znamená, že boli aj Rómovia prínosom pre štát, nie ako teraz, keď štát musí vynakladať peniaze iba na sociálne dávky. O 100 % bol pre Rómov omnoho lepší systém pred tridsiatimi rokmi ako teraz. Môžu to potvrdiť starší, ale aj samotní Rómovia, ktorí pracovali a tiež aj žili tak ako ostatní občania Slovenska. Tento režim však nie je a nebude schopný vyriešiť nikdy otázku rómskeho obyvateľstva ani ekonomicky, ani sociálne, ani kultúrne. Každý občan Slovenska to vidí, iba politici klamlivým spôsobom každej vlády sľubujú čosi, ale sami nevedia nič riešiť.
Kultúra a vzdelanie Rómov je na veľmi nízkej úrovni. Vo všetkých osadách sa Rómovia chovajú ako občania mimo civilizácie. Preto pokiaľ je možné aspoň niečo vyriešiť, je potrebné sa zamerať najprv na mládež a jej kultúrno-spoločenskú úroveň už od útleho veku, nakoľko doterajšie návyky starších Rómov sa na mladých lepia a pokiaľ sa tento problém nevyrieši, situácia sa bude do nekonečna opakovať. Niečo však sa dá dosiahnuť nasledovným spôsobom:.
Tak ako pred časom v Anglicku boli internátne školy buď dievčenské, alebo chlapčenské a vďaka kultúrno- spoločenským návykom mladých žiakov vytvorili z mládeže kultúrnu a zdatnú spoločnosť pre nielen spoločenský, ale aj pre vlastný ekonomický budúci život tejto mládeže. Nikto pri tom nejajkal a nešomral o nejakej segregácii. Samozrejme, terajší politickí primitívi sa oháňajú nejakou segregáciou, hoci tomu nerozumejú. Jednalo by sa o mládež od napr. štyroch rokov veku a ďalších troch rokov základnej školy, kde by dostávali jednak kultúrne návyky, jednak spoločenské chovanie a tiež aj dostatočné štúdijné výsledky. V ďalšom období dospievajúcej mládeže, by už učili deti rodičov ako sa majú kultúrne a spoločenský správať. Takto by vznikla nová kultúrnejšia generácia, ktorá by sa vedela lepšie postarať o seba aj ekonomicky v tejto žraločej spoločnosti. Na kultúrnejšieho Róma by sa inak pozerali firmy aj pri nábore do práce.
Možno to znie idealisticky, ale ako vidím, že kapitalizmus rieši nie spoločenské problémy, ale je tento systém zameraný iba na súkromné, vlastnícke a ziskutvorné problémy a ostatné je tomuto režimu všetko ukradnuté. Čiže tento môj zámer dnešní politici zoberú ako dopredu zamietnutý a rómsky problém v tejto spoločnosti bude stále len horším.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.