Založ si blog

Ako Slováci hlúpo uzatvárali a otvárali hranice s Českou republikou

Za Československej republiky po I. i II. svetovej vojne žili Slováci s Čechmi spolu ako jedna rodina. Bola nám blízka česká kultúra a obojstranne národ bol k sebe úctivý a panovali dobrosrdečné vzťahy. Napríklad keď som čítal nejakú knihu, v zápätí ani som si neuvedomil, či to bolo v češtine, alebo v slovenčine. V rámci riešenia odborných problémov vzájomne sme usporadúvali rôzne odborné stretnutia a sympózia, či to bolo v Prahe, alebo v Tatrách, Bratislave, nikomu ani na um neprišlo, že sme nejaké 2 rozdielne národy. Česi radi chodili na Slovensko a opačne, mnoho bolo česko – slovenských mladomanželských zväzkov, vojenskú službu Slováci vykonávali v Čechách a opačne. Bolo to všetko normálne a boli sme pyšní na Československo, ktoré ako vyspelý priemyselný a kultúrny štát i ako športová veľmoc najmä v hokeji a taktiež aj v iných druhoch športu. Jednoducho Československo v rámci medzinárodného ponímania bol pojem.
No prišiel rok 1993, keď určité politické živly a takzvaní fanatickí národovci z jednej a druhej strany rozhodli bez súhlasu národa rozdeliť tento štát na 2 malé štátiky, čím sa oslabila moc jedného i druhého štátu.
No fraška nastala, keď primitívna politická čvarga začala budovať hraničné prechody s rampami a tak sa zamedzil bývalý voľný prechod ľudí, ktorí odjakživa mali k sebe i v rámci rodinných vzťahov veľmi blízko. Bolo skutočne smiešne na slovensko-českej hranici, keď určitým občanom doslova pol záhrady patrilo do Čiech a pol na Slovensko, keď ľudia chceli ísť k rodine do susednej dediny na návštevu, museli so sebou nosiť pás. Skutočne to bola fraška.
Ešte väčšmi vyzeralo to na debilitu politických činiteľov, že vedeli o tom, že už v r o k u 1 9 8 5 Nemecko, Fancúzsko, Belgicko a Luxembúrsko vytvorili medzi sebou voľnú zónu a my po dlhom spoločnom štáte, sme zaviedli hraničné bariéry??.!!!Bol to výsmech. Nikomu z vládnych a politických predstaviteľov nedošlo, že nič nebránilo tomu, aby zostal medzi takými spriatelenými národmi spoločný voľný prechod ?. Na to prišli až po uvedení do života podpísaním Schengenskej dohody, ináč by na to hlupáci neprišli.?
Tak sa opäť otvorili hranice a teraz mnohí novodobí slovenskí politici, ktorí nežili za minulého režimu, sa vyjadrujú o dobrých vzťahoch s Čechmi, ako by objavili Ameriku. Však tie vzťahy za predchádzajúceho obdobia boli jednoznačné a normálne bez diskusie. Len je to trápne, ako politika a pomazané hlavy vedia komplikovať život obyvateľom tohto štátu.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.