Založ si blog

Podnikatelia, mzdy, dane a odvody

Celým spektrom podnikateľov i politikov sa nesú kontraverzné názory na mzdy, dane a odvody. Podnikatelia sú v domnení, že tieto platby idú z prostriedkov ich vlastných. Je to vážení veľký omyl!!. Tvorcom vytvorených hodnôt a prostriedkov z výroby nie je podnikateľ, ktorý lamentuje, že musí platiť zamestnancov, platiť dane i odvody. Preto sústavne apeluje na štát pre znižovanie týchto platieb. Tvorbou hodnôt, ktoré sú výsledkom výrobného procesu sú práve vedeckí a výskumní pracovníci, inžinieri, vývojári a bežní zamestnanci, bez ktorých by podnikateľ nebol podnikateľom. Lenže podnikatelia zneužívajú svoje postavenie v procese výroby tým, že je stále určité percento prebytku pracovných síl, tým sa domnievajú, že sa stali rozhodujúcim faktorom pre rozdeľovanie výsledkov výrobného procesu. Takto vytvorené hodnoty si podnikateľ privlastňuje a s nimi nakladá, ako by tieto výsledky boli jeho zásluhou. Nemýľte si pojmy s dojmami. Tú časť, čo si podnikateľ ukrajuje pre seba, je to iba časť, ktorú si prisvojil len preto, že do procesu uložil peniaze, za ktoré zakúpil stroje a materiál. Lenže stroje a materiál, bez vymysleného technologického procesu a bez pracovnej sily sú peniaze mŕtve. Každý výrobný proces je proces spoločenský a spoločnosť podnikateľovi umožňuje prevádzkovať a podnikať s tým, že sám podnikateľ nemá právo rozhodovať s vytvorenými hodnotami tak, ako sám chce. Každý podnikateľ by najradšej nedal žiadnu mzdu pracovníkom a najradšej by neplatil žiadnu daň a žiadne odvody. Tak si to predstavujú liberálni politici. No takto spoločnosť nefunguje. Spoločnosť poskytuje podnikateľovi celý rad podmienok, od prepravy, energetiky, vody a množstvo dôležitých vecí, až po vzduch ktorý potrebuje k životu. Nikdy žiaden podnikateľ nemôže existovať tak, že sám si bude kupovať, sám si bude predávať. Preto, že v spoločenskom procese funguje, musí sa prispôsobiť možnostiam, ktorými spoločnosť disponuje a ktoré spoločnosť reguluje.
Zásadné je delenie vytvorených hodnôt medzi pracovníkov vo forme mzdy a podnikateľa vo forme zisku. Čím je väčší zisk, tým je nižšia mzda a čím je vyššia mzda, tým je menší zisk. Tu však musí nastať určitá rovnováha. Pre podnikateľa ako jedinca, je výhoda čo najnižších miezd a najväčšieho zisku. No z celospoločenského hľadiska vyššie mzdy prinášajú vyššiu nákupnú silu a tým je väčší odbyt. A väčší odbyt znamená zvyšovanie rozsahu výroby, čo si podnikatelia v záujme tvorby vyšších ziskov neuvedomujú. Odvody a dane vytvárajú pre podnikateľov väčší priestor pre podnikateľské uplatnenie. Zároveň je jednoznačné, že bez výrobného procesu, kde je určitá rovnovážna súhra zamestnanca a podnikateľa, nemôže existovať ani terciálna sféra ako školstvo, zdravotníctvo, polícia, armáda a podobne. Preto musia existovať určité pravidlá, kde podnikateľská sféra nemôže diktovať podmienky v štáte, ale sa musí prispôsobiť a udržiavať rovnováha. Permanentné znižovanie daní a odvodov, znamená zlepšovanie života iba pre vrstvy podnikateľov a taktiež znižovanie prosperity a životnej úrovne štátu ako celku na úkor zbohatlíkov a šľachty v štáte. Preto je na príslušnej vláde a politickom zastúpení vytvárať také podmienky, aby štát fungoval čo najlepšie a zvyšovala sa životná úroveň všetkých občanov.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.