Založ si blog

Zodpovednosť náboženstva

Prírodné javy počas celej histórie vývoja ľudskej spoločnosti ovplyvňovali jej myslenie. Nízka vzdelanostná úroveň a z toho plynúce obavy z prírodných javov mali vplyv na vznik rôznych božstiev ako vyššej moci, v ktorej hľadali ochranu. Nakoniec sa vyprofilovalo jednobožstvo a a rôznorodé náboženstvá ktoré sú v rôznych končinách sveta rôzne, ako kresťanstvo, Islam, Judaizmus, Budhizmus, Hinduizmus, Konfucianizmus, Šintoizmus, Taoizmus, atď.. Postupne vznikali aj odnože a sekty, ktoré vytvárali a presadzovali mocichtiví jedinci. Títo zneužívali náboženstvo na upevňovanie a rozširovanie svojej moci. Každé náboženstvo udržiava svojich veriacich v poslušnosti a bohabojnosti. Tým ich ovláda ako po stránke ideologickej, tak po stránke ekonomickej aj sociálnej. V mojej pamäti sa zapamätalo napr. príslovie: „Daj Bohu čo je božie a pánovi, čo je pánove“. Z jednoduchého oblečenia na začiatku vzniku náboženstva postupne si náboženskí hodnostári začali zdobiť svoje ošatenie rôznymi šperkami, zlatom, briliantami, zvláštnymi pokrývkami hlavy ako napr. grekokatolíci. Tým dostávali cenu nejakej vyššej šľachetnosti a nedostupnosti. Začali vymýšľať mimoriadne oslovenia, poklonkovanie, ruky bozkávanie, klaňanie sa, napr. oslovovanie kňaza na Slovensku otec ako čosi vyššie s vykaním a oslovenie veriaceho synu, čiže čosi nižšie, tykaním. Týmto vytvárajú určitý rešpekt, ktorý zároveň znamená rešpekt pred cirkvou. Čo sa týka oblečenia, to isté sa prejavuje u šľachty ako privilégia a nadradenosti nad národom, rôznym zdobením, pozlacovaním, šerpami, medailami, šperkami apod.
Medzi rôznymi náboženstvami existuje neuznávanie jeden druhého a v tomto duchu vedúce duchovenstvo vytvára voči inému náboženstvu nevraživosť a dokonca nenávisť. Viď Islam, Kresťanstvo, židovstvo. Malým deťom, resp. školákom, ktorí spolu chodia do školy nepríde na um sa pozerať jeden na druhého nejakou nenávisťou. Túto nenávisť vštepuje ako ideológiu duchovné predstavenstvo presadzovaním a rozširovaním vlastného náboženstva. Táto rivalita medzi náboženstvami a sektami vytvára predpoklady takých protirečení, ktoré vyusťujú až do medzinárodných konfliktov prípadne vojen. V dobrej pamäti máme aj v kresťanskom náboženstve križiacke výpravy a vyvražďovanie obyvateľstva v Južnej Amerike španielskými dobyvateľmi v záujme rozširovania kresťanskej viery. Kresťanskí náboženskí predstavitelia sa podieľali v stredoveku aj na vraždách tých, ktorí sa postavili proti vrchnosti pri presadzovaní vedeckých procesov, prípadne proti dogmám /napr. Galileo-Galilei, Ján Hus, hon na bosorky ap./ V kresťanskej ideológii sa za celú históriu vymyslelo množstvo zvykov, ktoré sa stali zákonitosťami. Napr. samotný krst. Tým, že sa pomočí hlava dieťaťa vodou si vymyslelo duchovenstvo, že zmaže nejaký dedičný hriech. Žiaden dedičný hriech pred tým nebol, až čosi vymysleli po oplachovaním vodou apoštolom Jánom. Je to iba rituál, ktorý bol povýšený na nejaký dedičný problém. Napr. spoveď vznikla na určitom stupni vývoja kresťanského náboženstva v stredoveku, keď vládnuca šľachta využívala spolu vládnutie duchovenstva na informácie, čo sa deje u ich poddaných, aby nevznikali nejaké vzbury ap. Je neuveriteľné, že doposiaľ sa tento blud traduje a duchovnými hodnostármi propaguje. Nevzdelaní ľudia to musia robiť, lebo to povedal farár, resp. nebudú spasení. Za ďalšie, vyhrážanie peklom. Vytvorila sa atmosféra strachu, a to iba za účelom upevnenia moci nad veriacimi. Nikto nevidel nebo a nikto nevidel peklo a pridružili k tomu nejaký očistec. Duchovenstvo si neuvedomuje, že už nie sme v stredoveku. Tie disproporcie medzi rôznymi náboženstvami prerastajú do protirečení a nevraživosti medzi bežným národom.
Tu by som sa chcel troch zmieniť o Judaizme. Judaizmus je nielen náboženstvo, je to podľa židovského názoru Bohom vyvolená rasa, resp. národ, ktorý má vládnuť nad všetkými národmi na tejto zemeguli. Tejto dogme v skutočnosti podriaďujú svoje konanie a preto kapitálove sa snažia o vládu nad svetom. Nežidovským komunitám, resp. národom sa tento proces nepozdáva, preto existujú mnohé výhrady vo svete proti takejto snahe o svetovládu. V žiadnom prípade Boh žiadnu rasu resp. nikoho nepoveril vládou nad svetom. Je to iba prisvojenie si týchto výhrad a možno aj ospravedlnením snáď niektorých svojich činov pred svetom. Každé náboženstvo je spojené s cieľom vytvorenia moci a k tomu prispôsobuje rôzne prostriedky, aby tento cieľ bol dosiahnutý. Z histórie vyplýva, že všetky náboženstva na svete sú zodpovedné za množstvo rozporov medzi ľuďmi a rozporov medzi národmi na celom svete.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.