Kto vytvoril nádherné šľachtické a sakrálne sídla, umelecké diela a rôzne skvosty z minulosti?

30. mája 2021, miramar, Nezaradené

V súčasnosti žasneme nad majstrovskými dielami vytvorenými z minulých storočí. Obdivujeme rôzne hrady, zámky, kaštiele, katedrály s výzdobou umeleckých sôch a malieb, drevorezbárske skvosty, zlaté  kočiare pre šľachtu a duchovenstvo,  rôzne umelecké záhrady pri zámkoch, šľachtické paláce a mnoho rôznych skvostov, čo v dnešnej dobe si ani nevieme predstaviť kto  to všetko urobil. Historici nám opisujú ako ten a onen panovník či šľachtic“ vraj“ dal urobiť to, či ono.  Samozrejme to pripisujú všetko vtedajšej šľachte.  No ktorý šľachtic išiel murovať svoje sídlo? Ktorý šľachtic si sadol k rezbárskemu stolu a pílil drevo? Ktorý šľachtic išiel maľovať kostolné sakrálne maľby? Ktorý šľachtic v sklárskej dielni fúkal sklo? Ktorý šľachtic išiel do kováčske vyhne urobiť z kovu nejaký umelecký predmet? Odpoveď je, že žiaden. Nebol to žiaden šľachtic. Všetko to, s čím sa šľachta pýšila a teraz my obdivujeme, urobila to ruka bežného pracujúceho človeka, ako umelca, ktorý buď pod hrozbou, alebo za nejakú odmenu vytvoril ohromné svetové skvosty.  Keď teraz počúvam z úst historikov ako pripisujú všetko tomu, alebo onomu šľachticovi, tak klamu tento národ. Šľachta akurát tak zdierala ľudí úmornou prácou na pánskom, bohatla z chudobných poddaných. Poriadaním bálov i hostín, poľovačiek a  sa zabávala a užívala si luxusný život.Posledne som videl čo všetko zdobilo Olomoucku šľachtu a olomoucké arcibiskupstvo.. Arcibiskup vlastnil zlatý kočiar s obrovskou výzdobou a mal udelené výsadné právo používať do záprah 6 párov koní. Žil v prekrásnom šľachtickom sídle a užíval si nádherný život. Pri tom sluhovia žili pod ľudskú úroveň a spali v stajni s dobytkom. Samozrejme, to bolo s“ cirkevným poriadkom“ ? Toto boli šľachtické a cirkevné hodnoty? Tak šľachta a duchovenstvo zneužívali národ.

Dnes máme obdobnú situáciu ako v stredoveku, akurát šľachtu novodobú, keď pracujúci ľud otročí na terajších mocipánov.

Kto teraz drie vo fabrike na výrobu aut,  kto buduje mrakodrapy, mosty, diaľnice, vodné diela, elektrické siete  a podobne? Myslite si, že novodobá šľachta,,majitelia fabrík, supermarketov, luxusných bývaní, mercedesov , jacht, či majitelia bank a poisťovní ? Kdeže tí si akurát užívajú luxusný život ako voľakedy ich šľachtickí predchodcovia. Historici budú hlásať, že tento, alebo onen historický komplex, či mrakodrap, chýrny  hotel  alebo nejaký monument dal postaviť príslušný zbohatlík, či známy novodobý politik.

Tie všetky novodobé diela  sú výsledkami  práce  vedcov, inžinierov, umelcov,  rôznych tvorivých síl, umu a driny pracujúceho ľud a nie ľudí, ktorí vložili akurát nakradnuté peniaze.. Hovorme národu čistú pravdu a neklamme národ. Tvorcovia hodnôt boli a vždy bude iba pracujúci ľud. .