Čo spôsobí vo svete jeden miniatúrny vírus.

25. apríla 2020, miramar, Nezaradené

Honba za maximálnymi ziskami a majetkami nenažraných národných a nadnárodných súkromných spoločností v celom svete nemá konca-kraja. Túžby majiteľov súkromných fabrík, bank, poisťovni a ďalších inštitúcií stále navyšovať svoje miliardy vedie nielen k väčšej chudobe masy pracujúcich, ale aj k maximálnemu devastovaniu prírody. Nenásytnej kasty zbohatlíkov nič nestojí v ceste stále viac a viac bohatnúť a zotročovať národ. V určitom čase nastáva situácia, keď tento proces raz dosiahne maxima, keď výroba prerastie kúpyschopnosť, prestáva sa vyrábať, vzniká veľká nezamestnanosť, ľudia nekupujú, lebo sú bez peňazí a celé monštrum sa zrúti ako domček z karát. Áno je to kríza z nadvýroby, ktorá sa opakuje v kapitalistickom ekonomickom systéme vždy po niekoľkých rokoch.
Tentokrát uskoril tento proces miniatúrny, ale o to obávanejší činiteľ – koronavírus, ktorý ovládol nielen chudobných, ale aj tých neprestrelných boháčov po celom svete. Obmedzovaním výroby už v priebehu jedného mesiaca vzhľadom na previazanosť výrobných vzťahov vo vnútri štátov i medzi štátmi nastal ekonomický chaos. Odstavovaním výrobných procesov vzniká masa nezamestnaných. Nastal stav, ktorý je obdobný, možno aj obťažnejší, ako pri ktorejkoľvek hospodárskej kríze
Čo ďalej z toho vyplýva? V snahe prekryť tento jav svetová banka tlačí obrovské miliardy papierových peňazí a tým chce vyriešiť túto situáciu. Avšak to je len záplata na deravý hrniec, ktorý bude tiecť aj naďalej. Natlačením naviac peňazí znehodnotí príslušné meny a výrazne zdvihne ceny tovarov, ktoré aj tak nemá kto kupovať. Táto kríza sa tým prehĺbi do maximálnych rozmerov, až vyvolá sociálne nepokoje obyvateľstva. Rozšíri sa to do medzištátnych rozmerov a môže to vyvolať aj občianské vojny. Po tejto kríze už nebude spoločnosť ako bola pred krízou. Zruší sa mnoho výrobných procesov, zruší sa množstvo výrobných vzťahov aj medzištátnych a nastanú iné sociálne pomery v jednotlivých štátoch. Nespokojný národ vyjde so svojimi požiadavkami do ulíc a dosiahne sa určitých revolučných zmien, nevylučuje sa v príslušných štátoch ani rabovanie najmä potravín. Tento stav ovplyvní aj zmeny vo vláde a politické smery v štátoch. V mnohých prípadoch dôjde aj k väčšiemu znárodneniu mnohých súkromných spoločností. Niektoré média prevezme do rúk štát a nastane demokratickejší systém, ako je terajší kapitalizmus. Tento proces bude však pomerne zdĺhavý. Svetová ekonomika sa zmení v prospech Číny a ekonomicky utrpia Spojené štáty Americké, ktoré ťažia doposiaľ najmä zo zbrojného priemyslu. Postupne sa začne rozpadať Európska Únia, najprv odchodom Talianska, potom Španielska, atď. Ostane iba veľká Nmecko-Francuzska ríša, s niektorými severskými post-sovietskými štátmi. Po štyroch, možno piatich rokoch sa Slovensko nebude uchádzať viac o účasť v EU, ani v NATO.