Príroda to vie riešiť sama

18. apríla 2020, miramar, Nezaradené

Doposiaľ sa uskutočnilo toľko rôznych samitov, zasadnutí na úrovni OSN, odznelo množstvo rôznych diskusií o tom, ako predchádzať zamorovaniu ovzdušia a tým aj otepľovaniu zemegule. Fabriky chrlia aj naďalej splodiny, lode brázdiace po oceánoch zanechávajúce za sebou splodiny nafty, množstvo aut a kamiónov premávajúce aj naďalej po cestách celej zemegule, nespočetné milióny lietadiel krížiace oblohu, chrliace dymovú clonu z leteckého benzínu nad našimi hlavami každú minútu, atď, atď.
Zrazu príde náhodný prírodný element – koronavírus, ktorý zavládne nad aktivitami ponáhľajúceho sa sveta, borením sa ľudí chamtivosťou za peniazmi, snahou podnikavcov o extrémne ekonomické výsledky, úžasným bojom za dosiahnutie maximálnych ziskov, atď., atď. Obmedzuje sa výroba v rôznych fabrikách spôsobujúcich exhaláty, obmedzuje sa automobilová doprava, dáva sa stop mnohým leteckým linkám a znižuje sa množstvo smogu.
Zrazu vedci konštatujú, že ubúda ozónová diera nad zemeguľou, ovzdušie sa stáva čistejšie a zdá sa, že to ovplyvní topenie sa ľadovcov a otepľovanie zemegule.
Naproti tomu, že americký prezident Trump ignoroval Parížsku dohodu o zmene klímy, že stále prehlasoval „Amerika first“, dnes sa musel skloniť pred nástrahami moci prírody koronavírusu.
Príroda si musela sama zariadiť a pozastaviť ten prehnaný šturm, kde svet ženú v poslednom období do záhuby najmä nenažrané nadnárodné kapitalistické spoločnosti, len aby dosahovali svoje miliardy. Tu nastáva otázka. Kde sa vlastne ten svet ženie?. Vždy každému je málo miliardy, potrebujú bilióny, trilióny? Kedy skončí tá bohapustá chamtivosť? Keď nevie riešiť problémy existencie zemegule chamtivá ľudská spoločnosť, tak to musí v konečnom dôsledku vyriešiť sama príroda.