Založ si blog

Opatrenia pre zlepšenie sociálno-ekonomického systému na Slovensku

Už 25 rokov od vzniku novodobého kapitalizmu na Slovensku, naša politická garnitúra (Vláda, SNR, prezidenti, župy, mestské i obecné zastupiteľstva), včítane rôznych inštitúcií, agentúr, akadémie vied, súdnictva, poradcov i zahraničných našepkávačov, atď. nedokázali vyriešiť náš sociálno-ekonomický systém tak, aby životná úroveň nášho obyvateľstva sa zvýšila v porovnaním pred rokom 1989. Za predchádzajúce obdobie nenávideného socializmu napriek vojnou zničeného hospodárstva bolo vybudovaných množstvo podnikov, škôl, materských škôlok, , detských jaslí, vodných nádrží, priehrad, plynofikácia miest a dedín,vodovodov, čističiek odpadových vôd, elektrární, pivovarov, liehovarov, nemocníc a najmä státisíce bytov štátnych, družstevných, mestských a a mnoho súkromných domov. Mimo toho Slovensko bolo sebestačné v základných potravinách,atď. Keď k tomu pripočítame rôzne výhody pre občanov, ako nenávratné mladomanželské, bezúročné pôžičky od štátu, bezplatné školstvo, lieky a lekársku starostlivosť, detské i dospelé rekreácie, tak národ si šťastne žil bez drog, vrážd a bezdomovcov. Nastolená novodobá politická moc za podpory západného kapitálu, dokázala tie hodnoty za krátku dobu zničiť tak, že z fabrík sú ruiny, predalo sa po značnou hodnotou západnému kapitálu, alebo sa rozkradlo. Ľudia ostali bez práce a bez peňazí, nastala chudoba, bezprávie a národ je chorý. Pri tom sa za tú genocídu nikomu ani vlas na hlave neskrivil.Politické špičky sú ovládané zazobanou oligarchiou a spriahnutie so súdnictvom. Všetko sa to deje proti vlastnému národu. Takýto scenár pred rokom 1989 si nik nepredstavoval. Najviac doplatila na to staršia generácia, ktorá tento štát svojim umom a mozoľami vybudovali. Tým, hospodárstvo ovládlo súkromné vlastníctvo výrobných prostriedkov, vláda disponuje iba s tou omrvinkou financií, ktoré sa zvýšia vo forme nejakých daní, ktoré aj tak idú najmä do daňových rajov a zisky do nadnárodných spoločností, bank a poisťovní, a nehovoriac o drzom, beztrestnom rozkrádaní . Preto sa nie je možné diviť, že niet na zdravotníctvo, školstvo, infraštruktúru, dôchodky a podobne. Pokiaľ tento kapitalizmus, ktorý západniari nazvali „demokraciou“, bude fungovať naďalej v dnešnej podobe, životná úroveň nášho ľudu sa bude iba zhoršovať. Vzhľadom k tomu, bude potrebné urobiť zásadné zmeny v riadení štátu, ktoré by ozdravili fungovanie našej spoločnosti. Najideálnejšia cesta by bolo znárodnenie, no je nateraz iba neuskutočniteľná idea, vzhľadom na mocenské postavenie súkromného kapitálu, ktorý si podmanil súdy, políciu i armádu. Napriek tomu doporučujem aspoň nasledujúce opatrenia:
1. Zákonom určiť generálnej prokuratúre Slovenskej republiky preveriť protiprávne a protispoločenské konanie doterajšich vlád od začiatku vzniku Slovenskej republiky a v prípade takého konania vyvádzať trestnoprávne dôsledky so spätnou platnosťou.
2. Prijať zákon o prevode do vlastníctva štátu všetky významné strategické podniky, z ktorých by profitoval štát s priamymi príjmami do štátneho rozpočtu.
3. Prijať zákon o jednotnej zdravotnej poisťovni vo vlastníctve štátu, tým vylúčiť možnosť akciových spoločností zdravotných poisťovní s tým, aby všetky prostriedky išli iba na zdravotnícke účely.
4. Prijať zákon o zrušení akýchkoľvek súkromných poisťovacích spoločnostiach a vytvoriť jednu štátnu poisťovaciu spoločnosť, ktorej príjmy by išli do štátneho rozpočtu.(Poznámka: všetky súkromné poisť. spoločnosti sú zahraničné a tie pre slovenskú ekonomiku nepriniesli nič, len z nej ťažia).
5. Zrušiť spoločnosti SRO(Spoločnosť s Ručením Obmedzeným), nakoľko tieto vytvárajú možností pre nekalé podnikanie a nedávajú žiadnu záruku nahradiť podlžností voči iným subjektom pri ich skrachovaní. Nahradiť ich konkrétnymi podnikateľskými subjektami, prípadne a.s.
6. Vzhľadom na špekulatívne znižovanie daní, prehodnotiť systém odpisovania najmä dopravných prostriedkov do nákladov.
7. Hľadať ďalšie možnosti proti úniku daní do daňových rajov.
8. V dôsledku toho, že úrad prezidenta v súčasnej situácii nemá žiadne opodstatnenie pre Slovenskú republiku, je potrebné zvážiť zrušenie funkcie prezidenta.
9. U zamestnancov štátnej správy odvíjajúc sa od vrcholových funkcií vlády včítane ministerstiev, úradu prezidenta, najvyššieho súdu, vedenia SNR, mzdové nároky odvíjať od priemernej mzdy na Slovensku s tým, že pre vrcholové funkcie uzákoniť strop 4 násobok a zostupne nižšie funkcie všetkej štátnej správy vždy o násobok nižšie.
10. U poslancov SNR i poslancov v Bruseli určiť maximálne dvoch platených asistentov a jednu kanceláriu.
11. U poslancov SNR zaviesť striktné pravidla účasti na zasadaniach a pri svojvoľných neúčastiach vyvádzať sankcie, tak ako je to obvyklé v rôznych podnikoch a inštitúciach.
12. V štátnej správe včítane sudcov zrušiť akékoľvek iné odmeny, resp. nejaké 13. a 14. platy, mimo základnej mzdy, ktorá prináleží za odvedenú prácu vo funkcii.
13. Zaviesť progresívne zdaňovanie príjmov a sociálny systém podľa vzoru Nórska, prípadne Švédska alebo Dánska.
14. Zvýšiť minimálnu mzdu v r.2016-2017 na priemernú úroveň EÚ a podobne mzdy podľa povahy pracovných pozícií či v súkromnom alebo v štátnom sektore.
15. Na akýchkoľvek postoch v štátnej správe zrušiť funkcie hovorcov, ktoré sú v podstate nezmyselné.
16. Obmedziť na minimum počty rôznych inštitúcií, poradných orgánov, agentúr a iných neopodstatnených inštitúcií, ktoré platí štát.
17. Prehodnotiť potrebu univerzít a vysokých škôl.
18. Zrušiť doterajší systém poskytovania financií pre školy podľa počtu študentov, a riešiť tento stav iným spôsobom.
19. Zrušiť akékoľvek imunity na všetkých úrovniach štátnej správy včítane sudcov.
20. U pracovníkov štátnej správy, včítane sudcov, zákonom stanoviť trestnoprávnu zodpovednosť za chyby spôsobené nezodpovednou, nedbalou, alebo úmyselnou činnosťou.
21. Zriadiť nestrannú komisiu pre posudzovanie štátnych zákaziek na úrovni vlády i ostatných štátnych inštitúciach nad stanovený limit.
22. Zrušiť akúkoľvek ďalšiu privatizáciu štátnych podnikov.
23. Zrušiť akékoľvek dotácie, prípadne poskytovanie dańových úľav, alebo prázdnin pre zahraničných investorov.
24. Prijať zákon o predložení bez vyzvania zdôvodnenie výšky získaného majetku nad 1 milión EUR.
25. Zdaniť všetky druhy dividend.
26. Prijať zákon o zamedzení dvojitých, alebo násobných funkcií v štátnej správe.
27. Zrušiť systém obsadzovania do dozorných rád vedúcich pracovníkov štátnej správy na všetkých rovniach, z dôvodu živnej pôdy pre korupcie.
28. Zrušiť systém štátnych dotácií pre stranícke organizácie.
29. Prijať zákon o zákaze bilbordov z titulu volieb.
30. Zaviesť bezplatnú účasť členov komisií pri akýchkoľvek voľbách.
31. Súkromným školám zrušiť štátne dotácie.
32. Pri odsúdení zakázať prevod majetku na inú osobu aj so spätnou platnosťou.
33. Zrušiť zákon o možnosti prepustenia väzňa na kauciu.
34. Prehodnotiť systém prepočtu dôchodkov u staro-dôchodcov, ktorí sú v súčasnej dobe diskriminovaní.
35. U dôchodcov pri počte odpracovaných rokov nad 35 stanoviť výšku dôchodku na 80 % priemerného zárobku. Pri tom zobrať za základ výšku zárobku za najlepších 5 rokov z celoživotných príjmov a nie posledných 10 rokov. Minimálny dôchodok stanoviť na 80 % minimálnej mzdy s prihliadnutím na počet odpracovaných rokov. Prostriedky budú použité z progresívnych daní a úspor uvedených v bodoch vyššie.

Ďalšie mrtvé a zranené slovenské opatrovateľky

21.12.2023

Zo Slovenska pracuje v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku Švajčiarsku a v ďalších štátoch mimo Slovenska niekoľko tisíc opatrovateliek. Nakoľko tie žienky najmä z Východného a Stredného Slovenska nenašli doposiaľ dostupnosť práce vo svojej vlasti, museli za nedôstojných podmienok hľadať prácu v zahraničí. Tieto ženičky, niektoré skoro šestdesiatníčky sú [...]

Ako slovenská mafia a slovenská aristokracia urobila ekonomickú genocídu slovenského národa

03.12.2023

Začiatky prechodu od socializmu ku kapitalizmu boli poznačené obrovskými machináciami a podvodmi slovenských politikov i ďalších vplyvných osobnosti. Predovšetkým to boli právnici, ktorí vytunelovali fungujúce slovenské podniky. 80 % slovenských podnikov, včítane poľnohospodárskych družstiev bolo doslova zničených a tých lukratívnych 20 % boli pohltené zahraničným [...]

LGBTI ako novodobá choroba ľudstva

01.12.2023

Chémia vládne svetu. Celé galaxie vo vesmíre, včítane vzniku našej planéty sú výsledkom chemických procesov. Chémia sa dostáva čím ďalej , tým viac do každodenného života človeka. Neustále snahy o dorábanie väčšieho množstva potravín a aj zvyšovanie ziskov výrobcov potravín, sa zvyšujú výnosy plodín tým, že sa stále vo väčšej miere používajú rôzne [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.